ДОМ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА КРАГУЈЕВАЦ

ул. Саве Ковачевића бр. 23, 34000 Крагујевац

034/303-400, 303-401, 303-404

http://www.artem.edu.rs / Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ИНФОРМАТОР: МЕРЕ И ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ

COVID-19 ЗА KОРИСНИКЕ ДОМА

Поштовани корисници Дома, желимо вам срећан повратак у Дом ученика средњих школа Крагујевац.

Установа, Дом ученика средњих школа Крагујевац, је предузела све неопходне мере за ваш безбедан повратак у Дом.

Наш објекат је током два претходна месеца свакодневно хигијенски одржаван и више пута детаљно дезинфикован, извршене су поправке и текуће одржавање опреме и простора.

У оваквим ситуацијама је нормално бити тужан, забринут, збуњен, уплашен или љут. Знајте да нисте сами и разговарајте са неким коме верујете, на пример са родитељима, васпитачима у Дому или наставницима у школи, како бисте Ви, Дом и школа били сигурни и здрави. Као што знате, ова инфекција шири се веома лако са особе на особу и без обзира што се здравствени систем свим снагама бори против тога, борба неће бити успешна осим ако нам својим понашањем и примером не помогнете.

Ми ћемо и у наредном периоду наставити да спроводимо све прoписане мере, а Вас молимо да будете одговорни и да се, зарад свог и здравља свих у Вашем окружењу, придржавате прописаних мера и препорука:

 • КАО ПРВО – БУДИТЕ ИНФОРМИСАНИ. Информисаност и одговоран приступ је кључ сузбијања епидемије. Морате знати који су симптоми инфекције COVID-19, како да се понашате, коме да се обратите, како да се заштитите и како да заштитите друге од себе. Не подлежите којекаквим непровереним информацијама и гласинама.
 • ИЗБЕГАВАЈТЕ БЛИСКЕ КОНТАКТЕ, посебно са особама које имају симптоме прехладе и грипа; Избегавајте љубљење, грљење, пошалице гурања и друге нежности.
 • Водите рачуна да у свим ситуацијама са другим особама одржавате физичку дистанцу од 1,5- 2 метра; Ово примењујте и док чекате у реду за храну у ресторану, приликом седења за столом у Дому, коришћења заједничких просторија, просторија за рекреацију и спорт, па чак и са цимерима у соби приликом боравка и спавања; Безбедна удаљеност од других особа износи мин. 1,5 - 2 метра.
 • МЕРЕЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ТОКОМ БОРАВКА У ДОМУ. Сви корисници Дома имају обавезу да свакодневно мере температуру и дају информације о осталим евентуалним симптомима.
 • ОБАВЕЗУ ДЕЗИНФИКЦИЈЕ РУКУ И ОБУЋЕ спроводите у складу са обавештењима постављеним на улазу у ДОМ, у ресторану и заједничким просторијама.
 • Редовно перите руке топлом водом и сапуном, минимум 20 секунди (увек пре и после јела, обавезно након боравка напољу – нарочито у јавном превозу, продавницама, школи и сл, а посебно након кијања или кашљања или контакта са особом која кашље) или дезинфикујете руке средством на бази 70% алкохола, па их обришите папирним убрусом који ћете одмах бацити. Увек уз себе имајте и средство на бази алкохола којим ћете дезинфиковати руке уколико нисте у могућности да их оперете.

 • Не додирујете лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку.
 • Ностите заштитне маске на исправан начин, тако да маска прекива уста, нос и браду, нарочито у превозу, приликом кретања кроз ходнике и боравка у заједничким просторијима које делите са више особа; Ова одредба се примењује приликом обављања свих активности у Дому, све време; Заштитну опрему, средства за личну хигијену и средства за дезинфекцију обезбеђују Ваши родитељи.

 • Посебну пажњу посветите хигијени своје собе – заједно са цимерима/кама направите распоред чишћења купатила, тоалета, столова и радних површина. Посебну пажњу обратите на кваке и друге површине које често додирујете. Све ове површине чистите више пута дневно 70% алкохолом или 1% раствором Асепсола или неким другим дезифицијенсом на бази алкохола. Увек поштујте упутства произвођача одштампана на паковању!
 • Собе и остале просторије у којима боравите редовно проветравајте уз омогућавање континуираног протока ваздуха, избегавајте да користитe вештачку вентилацију; Када напуштате собу, оставите прозоре отворене а када сте у соби трудите се да прозори буду што дуже отворени.
 • Направите распоред кревета у соби тако да заузимају највећу могућу удаљеност један од другог. Ако се кревети не могу померати, поставите јастуке тако да су вам узглавља на што већем растојању. Потрудите се и да будете леђима окренути једно другом.
 • Одржавајте хигијену свог животног и радног простора, а нарочито водите рачуна о чишћењу и дезинфекцији радних столова, тастатура, телефона итд.
 • ПОШТУЈТЕ КУЋНИ РЕД ДОМА, А У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА, ПОСТУПАЈТЕ ПО ПОСЕБНИМ ИНСТРУКЦИЈАМА И ЗАБРАНАМА (окупљања, задржавања, дељења опреме и прибора, коришћења заједничких просторија,коришћења ресторана, одржавања опште и личне хигијене и др.); Не користите туђе шоље, прибор за јело, не узимајте храну или пиће од других.
 • КРЕТАЊЕ КОРИСНИКА ПО ДОМУ. Кретање ван просторија Дома свести на најмању могућу меру, у складу са радним и школским обавезама. У случају изласка из собе, апелује се на кориснике Дома да користе степениште где и кад год је то могуће, како би избегли боравак у затвореном простору лифта и да би избегли додиривање тастатуре и врата лифта. Такође, када користете степениште, не додирујте рукохвате нити било какве предмете и зидове у згради.
 • Водите рачуна о проветравању и хигијени свих заједничких просторија и површина - читаоница, сала за рекреацију и спорт, ходника, ограда на степеништу… Избегавајте додиривање свих површина на којим се може вирус задржати. Када дођете у заједничку просторију (читаоницу,теретану, спортску халу и др.) пре него што приступите њиховом коришћењу, пребришите све површине и опрему влажном алкохолном марамицом или другим дезинфекционим средством. Редовно проветравајте заједничке просторије и правите чешће паузе на свежем ваздуху. Ако приметите да у заједничој просторији коју делите са другима, неко има симптоме који указују на COVID-19, замолите га/је да се врати у своју собу, да одмах обавести васпитача и да поступа даље према његовим инструкцијама.
 • Храните се здраво, уностите довољно течности и витамина, редовно спавајте, уврстите и спорт у своје дневне активности. Све то утиче на Ваш имунитет и на квалитет Вашег живота.
 • СВАКОДНЕВНО ПРАТИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ. Уколико приметите повишену телесну температуру, суви кашаљ или посумњате на било који од симптома COVID-19, јавите се васпитачу у Дому, надлежној амбуланти Поликлинке Крагујевац и родитељима.

Будите предводник у заштити свог и здравља своје школе, цимера, породице и суграђана.

Здравље свих нас је у Вашим рукама, будите одговорни!